fredag 19. mars 2010

Kjønnsroller, likestillig og filosofer

Det finnes store forskjeller i samfunnet, mellom svart og hvitt, ung og gammel og ikke minst mellom kvinner og menn. Det er ofte vanskeligere for kvinner enn for menn å få seg jobb og det er oftest kvinnene som er hjemme med barna og huset.

Platon var opptatt av rettferdighet i samfunnet.
I modellen til Platons idealstat er det tre grupper som har hver sine jobber, arbeiderne skulle sørge for det materielle grunnlaget for livet i samfunnet, krigerne skulle forsvare samfunnet mot ytre fiender, og filosofene er dem som bruker fornuften og som har kunnskaper, filosofene utgjorde lederskapet i samfunnet.
Et rettferdig samfunn ifølge Platon innebar at det skulle være harmoni mellom arbeiderne, krigerne og filosofene, og hvert mennesket skulle utføre sine oppgaver hvor de hørte hjemme.
Han mente også at kvinnene skulle bidra til viktige stillinger i samfunnet.
Platons syn på likestilling mellom mann og kvinne hang sammen med at han ikke så på kroppen som viktig, og derfor spilte biologiske forskjellene mellom kjønnene liten rolle.



Aristoteles mente det helt motsatte av Platons, han mente at mennesket var en del av naturen, at mennesket kunne ses i samspill med naturen. Han mente at kvinner var verdt mindre enn menn.
Han oppfatter kvinnen som en defekt mann, som ikke er fullt utviklet, som mangler enkelte evner, og som dermed ikke kan fylle alle de funksjonene som en mann kan fylle. Han mente også at kvinner ikke hadde nok innsikt til å delta i politikken, og at i familien så var det mannen som bestemte.



Simone de Beauvoir er mest kjent for at hun utviklet sin filosofi i femininsk retning. Hun fastslo at kvinnen var blitt fremmedgjort ved av at hun var blitt et objekt for mannen. det var mannen som hadde bestemt hvordan kvinnen skulle oppfattes. Mannen definerte kvinnen som "den andre". Kvinnen skulle bli subjekt, at hun skulle vinne tilbake suvereniteten over sitt eget liv, var målet til de Beauvoirs. Hun mente at kvinner og menn skulle være likestilte, selv om det finnes forskjeller mellom kjønnene. Det var både urettferdig og uromalsk å bruke kjønnsforskjellene til å utnytte kvinner.
Det har skjedd viktige endringer i kvinners situasjon etter Simone de Beauvoirs, men fortsatt er hennes synspunkter viktige for å avsløre undertrykkelse og nedvurdering av kvinner i samfunnet.



Synspunktene på likestilling i kommentaren i klassekampen er for det første at det største problemet idag er myten om at vi er likestilte. Likestilling er ikke lenger et krav. Vi er ferdige med denne kampen. Vi kjemper enda for denne verdien på vegne av skolejenter i Afganistan eller skolejenter i Oslo, som tvinges til å bruke hijab.
For det andre er det nemlig en rekke paradokser i likestillingslandet Norge: flere kvinner enn menn tar høyere utdanning. Likevel tjener kvinner jevnt over dårligere.
I likestillingslandet Norge er vold mot kvinner et økende problem. Antall voldtekter økte med 23%i løpet av de ti siste årene. Bare 12% av voldtektsanmendelser ender med dom.
For det tredje; kamp mot menns vold mot kvinner, likelønn, et bedre barnehagetilbud, rett til heltidsansettelse, styrking av helsestasjonene og fødetilbudet. Lista kan gjøres lengre for kvinner i Norge.



Synspunktene på likestilling i intervjuet med religionshistoriker Hanne Nabintu Herlang i Dagbladet, kommer det frem at hun mener at Norge har et ubalansert samfunn med for mange feminine verdier. Hun foreslår å gjøre 8.mars til mannedagen. Hun mener også at likestilling har gått for langt. Grunnen til at det gis lavere lønn til kvinner idag mener Herland er fordi vi kvinner velger mer mykere yrker enn det menn gjør, en administrerende direktør tjener selfølgelig mer enn en sykepleier.
Det er få undertrykte kvinner, men mange sutrete kvinner i Norge. Kvinner må skjerpe seg, mener Herland.
-"Jeg synes vi må ha mindre kjønnskamp, og mer glede, vennskap og respekt for kjønnsrollene", sier Herland.

Likestilling i Norge mener jeg er blitt veldig mye bedre med tida, kvinnene tjener mindre penger enn menn, men det betyr ikke at vi kvinner i Norge idag har det veldig bra med hvordan vi lever i samfunnet med menn.
Jeg mener at det enda er verdt å kjempe for de kninnene i andre land som blir nedtrykt av likestilling, men mesteparten av kvinnene her i Norge lever et rettferdig liv sammen med sin mann.

1 kommentar:

Arne Reidar Hæåk sa...

Du får fram mange ulike synspunkter i dette innlegget, og du referer synspunktene til de ulike filosofene og de to avistekstene på en grei måte. Det blir litt lite drøfting av synspunktene.